Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας

6947695260

Έκδοση άδειας λειτουργίας.

Η διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας επιχείρησης διέπεται από τον Ν. 4442/2016 (ΦΕΚ 230/Α'/07-12-2016) και ειδικότερα για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος από την Υπουργική Απόφαση Υ.Α. Αριθμ.Οικ.16228/2017 (ΦΕΚ 1723/Β'/18-05-2017).

Αναλαμβάνουμε όλη την διεκπεραίωση για την έκδοση λειτουργίας της επιχείρησης σας. Ακόμα σας συμβουλεύουμε τεχνικά για την καταλληλόλητα του επαγγελματικού χώρου που θα μισθώσετε.

Οι κυριότερες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων, για των οποίων η έναρξη εργασιών απαιτεί άδεια λειτουργίας είναι οι παρακάτω:

1.Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

- επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πρόχειρου και πλήρους γεύματος (καφέ-μπαρ, αναψυκτήρια, σνακ-μπαρ, ψητοπωλεία, εστιατόρια, πιτσαρία, σουβλατζίδικο, ταβέρνα,  κλπ.),
- καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών (παντοπωλείο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, καφεκοπτείο, φούρνος / αρτοποιείο κλπ.) και
- καταστήματα παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης χεριών-ποδιών, εργαστήρια tattoo, γυμναστήριο, σχολή χορού).Με την νέα νομοθεσία οι μελέτες δεν ελέγχονται εκ των προτέρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. υγειονομικό). Έτσι, κερδίζετε πολύτιμο χρόνο μην περιμένοντας τους επιτόπιους ελέγχους.
Η διαδικασία απλοποιείται αλλά η ευθύνη των ορθών δικαιολογητικών δεν παύει καθώς θα πραγματοποιούνται εκ των υστέρων έλεγχοι των καταστημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση αμελείας στην τήρηση των όρων ή των εγγράφων που πρέπει να φυλάσσονται στην επιχείρηση.

Διαδικασία : Κλείνουμε ένα ραντεβού στον χώρο όπου κάνουμε την απαιτούμενη αυτοψία και την αποτύπωση του χώρου. Ελέγχουμε αν ο χώρος πληροί τις προδιαγραφές ή αν χρειάζονται νομιμοποιήσεις και άλλες πολεοδομικές άδειες (αλλαγής χρήσης, εργασιών μικρής κλίμακας κλπ.).Καταθέτουμε στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου αίτηση για τη χορήγηση βεβαίωσης (η παλιά προέγκριση) ότι το κατάστημα μπορεί να ιδρυθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία.Συντάσσουμε όλες τις απαιτούμενες μελέτες που απαιτούνται (κατόψεις, διαγράμματα ροής, μελέτη πυροπροστασίας αν απαιτείται,κπλ.) για τον φάκελο της επιχείρησης. Προχωρούμε ηλεκτρονικά στην γνωστοποίηση της λειτουργίας της επιχείρησης.

2.Φαρμακεία.

Η άδεια λειτουργίας φαρμακείων εκδίδεται πια σύμφωνα με τον Ν. 4218/2014 (Άρθρα 216 - 219). Οι αιτήσεις για την άδεια ίδρυσης φαρμακείου υποβάλλονται (και ηλεκτρονικά) από τον αιτούντα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, της έδρας του φαρμακείου.

3.Επαγγελματικά εργαστήρια/βιοτεχνίες.

Η άδεια λειτουργίας εργαστηρίων ή βιοτεχνιών εκδίδεται από τους αρμόδιους φορείς της περιφέρειας ανάλογα την δραστηριότητα. Είναι η ενότητα που απαιτεί την μεγαλύτερη προσοχή και προμελέτη γιατί διέπεται από πολλούς σχετικούς νόμους και διατάξεις ανάλογα με το επαγγελματικό αντικείμενο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εργαστήρια αλουμινοκατασκευών-σιδηροκατασκευών ή και τα ξυλουργεία.

4.Ιατρεία.

Η άδεια λειτουργίας ιατρείων εκδίδεται από τον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο σύμφωνα με το ΦΕΚ 713Β/2012 και με το ΠΔ 84/2001.

5.Φροντιστήρια και χώροι εκπαίδευσης.

6.Συνεργεία και πλυντήρια αυτοκινήτων.


Τα δικαιολογητικά για την άδεια λειτουργίας είναι συνήθως τα παρακάτω:

  • Αίτηση προς τον αρμόδιο φορέα έκδοσης άδειας λειτουργίας.
  • Συναίνεση συνιδιοκτητών(αν υπάρχουν) ή Κανονισμός Συνιδιοκτησιών που να επιτρέπει την εγκατάσταση της επαγγελματικής δραστηριότητας.
  • Σχέδια του καταστήματος, καθώς και διάγραμμα ροής της επιχείρησης.
  • Άδεια αλλαγής χρήσης (όχι πάντα).
  • Τοπογραφικό της ευρύτερης περιοχής.
  • Περιβαλλοντική μελέτη (όπου απαιτείται).
  • Μελέτη αερισμού - κλιματισμού και θέρμανσης.
  • Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης και βεβαίωση νομιμότητας.
  • Πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
  • Βεβαίωση μη καταδίκης του ενδιαφερόμενου.

Δήμοι που εξυπηρετούμε άμεσα είναι οι εξής :

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΛΙΜΟΣ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ, ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΓΛΥΦΑΔΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ , ΙΛΙΟΝ, ΝΙΚΑΙΑ, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΡΕΝΤΗ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΜΟΣΧΑΤΟ, ΠΕΡΑΜΑ, ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΤΑΥΡΟΣ, ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΦΙΛΟΘΕΗ, ΨΥΧΙΚΟ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΚΗΦΙΣΙΑ.